Selecteer een pagina

De smederij

Smederij Roodbaert is sinds 2010 gevestigd in Helmond. Na de verhuizing in 2017 bevindt de werkplaats zich net over de stadsgrenzen in het buitengebied.

Naast de gewone werkplaats hebben we de beschikking over een mobiele smederij. Hiermee staan we een groot deel van het jaar op (voornamelijk historische) evenementen. Daar worden demonstraties gegeven en kunnen kinderen onder begeleiding een hangertje smeden. Ter plekke worden ook werkstukken in opdracht vervaardigd. Vragen uit het publiek over het vak, zijn geschiedenis en zijn producten worden zo goed mogelijk beantwoord en vaak leidt de wisselwerking tussen smid en publiek tot nader onderzoek.

Als historisch re-enacter kunnen we een vroeg- en laat-middeleeuwse en een 17e-eeuwse smederij neerzetten. Op het moment is die vooral ingericht op productie, maar het doel is om steeds meer de historische authenticiteit te benaderen.

De mobiele smederij kan ook ingezet worden voor demonstraties op scholen. In het kader van experimentele archeologie hebben we verschillende keren een bijdrage mogen leveren aan het Experimental Event van de Archeologische Faculteit van de Universiteit Leiden.